subota, 24. ožujka 2012.

Pole Power 1: Fleksibilnost

Prije nego počnemo suočimo se sa jednom činjenicom: svi smo mi različita i jedinstvena ljudska bića, sa različitim sposobnostima i anatomijom te potencijalima za razvoj. Neki od nas rođeni su iznimno fleksibilni, a neki od nas moraju se mučiti mjesecima da postignu iste rezultate kao neki kojima to dolazi prirodno.
Fleksibilnost osim što je dobra za vaše zdravlje i  daje vam osjećaj slobode kretanja, bitno utječe i na vaš ples oko šipke. Ne, nije neophodno da možete staviti nogu iza glave ili napraviti špagu u zraku dok se rukama držite za šipku, ali fleksibilnost će vam svakako pomoći da vaše figure izgledaju gracioznije, ljepše i fluidnije.
Kao i sve ostalo, i fleksibilnost dolazi sa vremenom uz redovito izvođenje vježbi za istezanje; ne ,nije uvijek ugodno i ponekad biste radije gledali omiljenu seriju iz kreveta ili jednostavno bili lijeni, ali ako ne odustanete rezultati će biti vidljivi i to vrlo uskoro!


Nekoliko općenitih savjeta za istezanje:

1.Nikada se nemojte istezati na hladne mišiće! Nemogu dovoljno naglasiti koliko je ovo važno, i to iz više razloga; osim što je bolno, istezanjem mišića bez prethodnog zagrijavanja možete se ozbiljno ozlijediti i trebat će vam značajno dug period vremena da se oporavite čime usporavate svoj put prema fleksibilnosti-dakle,ne isplati se! Da se zagrijete potrebno vam je 5 do 10 minuta; to mogu biti obični čučnjevi, trčanje na mjestu, nekoliko nezahtjevnih vježbi na šipki...primjerice piruete ili slično tome, ili bilo kakva aktivnost koja vam padne na pamet, a od koje će vam porasti puls.

2.Poštujte svoje granice! Kod istezanja trebate imati osjećaj lagane neugode i laganog pritiska u mišićima i to je sasvim normalno, ali nikako ne smijete imati osjećaj boli. Bol znači da pretjerujete a to nikako ne želite.Ono što će vam se dogoditi ako se forsirate do te mjere da vas boli je ozljeda, isto kao i kod istezanja bez prethodnog zagrijavanja.Slušajte svoje tijelo i ne idite protiv njega;malim koracima doći ćete puno dalje nego jednim ogromnim skokom za koje vaše tijelo  (još) nije spremno.

3.Budite redoviti! Ovo je najteži ali i najbitniji dio...jer uvijek se ubaci neka obaveza ili neka aktivnost koju bismo radije radili, ali redovitost je ključ uspjeha. Nađite tri dana u tjednu kada ćete odvojiti između 20 i 45 minuta za istezanje. Ma i 10 minuta je bolje nego ništa!Nije potrebno istezati se više od 3 puta tjedno, ali manje od toga će značajno usporiti vaš napredak...

4.Vodite dnevnik! Ovo je također bitno iz više razloga. Jedan od njih je taj što tako možete pratiti svoj napredak i vidjeti gdje ste počeli i koliko ste napredovali što je odličan izvor motivacije! U dnevnik upisujte datum istezanja, trajanje, koje vježbe ste izvodili i sa čime imate problema. Zapisujte svaki mali napredak i sve što vas frustrira.Još jedan od razloga zašto je dobro voditi dnevnik jest taj što tako nemožemo lagati sami sebi da vježbamo više nego što zaista vježbamo :)

5. Dišite! Prirodna ljudska reakcija na neugodu ili nepoznat osjećaj u tijelu jest da se ukočimo i zadržimo dah,ali pokušajte se podsjećati da se opustite i dišete..duboko smireno disanje dovodi kisik i krv u vaše mišiće i omogućava im da postanu elastičniji što upravo i je naš cilj! Svaki put kada izdahnete pokušajte se spustiti dublje u položaj u kojem se istežete!


Sad kada smo rješili neka osnovna pravila koje treba poštivati, krenimo na istezanje!



Youtuberica Emotioncatcher koja pleše od 2009. podjelila je s nama svoje vježbe za fleksibilnost u nogama i leđima :



Dirdy Birdy:Vježbe za špagu




I za kraj nekoliko vježbi koje se također fokusiraju na fleksibilnost u nogama




Sve ove vježbe možete izvoditi zajedno, ili nađite one koje vama odgovaraju i kombinirajte ih sa drugima..Ovo su primjeri najtipičnijih vježbi za fleksibilnost, ali na youtubeu postoje tone videa i informacija o tome kako postići fleksibilnost. I ne zaboravite: redovitost je ključ uspjeha!

Sretno istezanje ;)

Javite nam jesu li vam ove vježbe pomogle i kako napredujete? Ili podjelite s nama vašu metodu istezanja!

Nema komentara:

Objavi komentar